fallback

Рублата прекъсна възстановяването си

Няма фундаментални причини за поскъпването на руската валута, смята анализатор

19:23 | 26.12.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рублата прекъсна най-силния си седмичен ръст от 16 години насам, след сигналите, че принуждаването на руските износители да продават получената чужда валута може да не е достатъчно, за да възстанови доверието във валутата на фона на икономика, която е на ръба на рецесията, съобщава Bloomberg. 

Руската валута поевтинява с 2,5% към 18:30 българско време до 53,90 за долар в Московската търговия. От началото на седмицата до днес рублата бе поскъпнала с 8,6% в първия си седмичен ръст от 23 ноември насам. „Докато петролът се търгува на текущите нива, рискът от обезценка остава“, коментира Вадим Бит-Аврагим, фонд мениджър в Kapital Asset Management LLC в Москва. „В началото на новата година поскъпването на рублата ще прекъсне, тъй като няма фундаментални причини за това“, смята той.

Днешният спад на рублата подчертава колко крехки са координираните мерки на правителството и централната банка. На Газпром и още 4 държавни износители беше наредено да свият до 1 март чуждата си валута до нивата от 1 октомври, а централната банка прави опити да улесни достъпа на банките до долари и евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
fallback